Namasté

09-01-2017 17:33

Betekenis Namasté

Het woord Namasté kan zowel een woord als een gebaar zijn. Hoewel het woord Namasté nagenoeg niet rechtstreeks of simpel te vertalen valt, zijn overal ter wereld vertalingen en verklaringen te vinden, zoals “Het goddelijke in mij groet het goddelijke in jou”, of “(Ik) toon eer aan het innerlijke licht in al wat leeft”.

Veelal wordt de groet Namasté 'mooier' vertaald, bijvoorbeeld in een gedicht of in een vers: "Ik eer die plaats in jou, waar het hele Universum verblijft.

In Sanskriet betekent "Namas" 'buiging. Het stamt af van het woord "Nam", welk woord betekenissen in zich draagt als buigen, nederigheid, onderworpenheid en stil worden. Het woord "Te" betekent 'naar u' of 'voor u'. Met andere woorden: "NamasTe" betekent 'Ik buig voor u'. De begroeting zelf, het gebaar, wordt in de variaties van de taal van het subcontinent ook wel “namaskaram","Namaskara" en "Namaskar" genoemd.

Handpositie bij Namasté

Namasté als begroetingsgebaar; Hoewel wij westerlingen gewend zijn elkaar een hand te schudden bij wijze van begroeting, komt dit gebaar in een groot deel van de wereld niet voor. In oost Europa en in Arabische landen wordt men veelal (formeel) omhelsd of op de wangen gekust. In Japan en China zal men licht buigen, met de ogen naar de grond gericht. Een Hawaiiaanse begroeting, "honi" genaamd, bestaat eruit dat men de neusgaten naast die van de te begroeten persoon houdt, alsof men samen de adem deelt (en adem is leven, soms ook wel Prana of levenenergie genaamd). Voor Hindu('s) is de meeste voor de hand liggende begroeting " Namasté", het gestrekt samenvoegen van de handen, ter hoogte van het hart, met het hoofd licht gebogen, terwijl men zegt: " Namasté".

Namasté is dus zowel een gesproken groet als een gebaren groet (oftewel zowel een Mantra als een Mudra).

Soms wordt Namasté met een groter gevoel van verering geuit door de vingers van de samengevoegde handen naar het voorhoofd te brengen en daar de plaats van het mystieke Derde Oog aan te raken.

Namasté,

Natasja