Etherische olie en chakra's

18-08-2018 19:19

Etherische olie en chakra’s

 

Chakra’s de bronnen van onze levenskracht.

 

Etherische olie heeft onder andere een helende / regulerende werking op onze chakra's. 

 

Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een chakra kan je je daarom voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen, of in andere woorden, een ‘draaiend wiel van energie’. Goed werkende chakra’s zorgen ervoor dat de energie kan stromen en je lichaam in balans komt.

 

Een goede etherische olie ondersteund het genezend herstellend vermogen van lichaam en geest. Zowel voor mens als dier.

 

Een overzicht welke olie geschikt is voor welke chakra:

1e Basischakra (stuit- of wortelchakra)

Bevind zich ter hoogte van het stuitbeen, onder aan de wervelkolom.

Men noemt dit chakra ook wel overlevingschakra, omdat dit chakra gericht is op overleving en bevrediging van alle basisbehoeften zoals eten, drinken en slapen. Het zorgt voor het aanwezig zijn in de wereld en in je lichaam. Het basis-chakra is een soort fundering waardoor de mens verbonden is met de energie van de aarde. AIs iemand weinig lichamelijke energie heeft of niet goed in zijn vel zit, stroomt de energie niet goed meer door dit chakra (blokkade).

Geschikte etherische olie: sandelhout, basilicum, ceder, kaneel.

 

2e Heiligbeenchakra (milt- of sacraal chakra)

Bevind zich iets onder de navel, bij het heiligbeen.

Het heiligbeenchakra regelt onze emoties, begeerte, seksualiteit, bezorgdheid en creativiteit. Shock, akelige ervaringen of problemen kunnen dit chakra blokkeren.

Geschikte etherische olie: citroen, bergamot, jasmijn, roos, sandelhout en ylang ylang.

 

3e Zonnevlechtchakra

Bevind zich net onder het borstbeen, bij de maag.

Eigenwaarde, vertrouwen, keuzevrijheid en wilskracht horen bij dit chakra. Het representeert ook de zonneschijn in het leven. Wie bang of nerveus is, voelt de maag vaak samentrekken; dit is spanning in het zonnevlechtchakra. Het zonnevlechtchakra is gebaat bij zonnige, versterkende en rustgevende geuren.

Geschikte etherische olie: citroen, grapefruit, mandarijn, mirre, sinaasappel en vetiver.

 

4e Hartchakra

Bevind zich bij het hart.

Het hartchakra verbindt de onderste drie chakra’s met de bovenste drie en is het centrum van liefde, verwantschap, medegevoel, vrijheid en innerlijke ruimte. Als dit chakra geblokkeerd is dan kost het moeite om liefde toe te laten.

Geschikte oliën zijn: roos, neroli, geranium en ylang ylang.

 

5e Keelchakra

Bevind zich bij de keel.

Het keelchakra representeert elke vorm van communicatie, waarheid en integriteit. Bij mensen die moeilijk hun gevoelens kunnen of durven te uiten of mensen die angst hebben hun mening te uiten uit angst anderen te kwetsen, kan er een blokkade optreden in het keelchakra.

Geschikte etherische oliën: jeneverbes, kamille, den, marjolein, mirre en roos.

 

6e Voorhoofdchakra (derde oog)

Bevind zich tussen de wenkbrauwen.

Het voorhoofdchakra wordt ook wel het derde oog genoemd. Het voorhoofdchakra heeft ook te maken met het denken, met verstand en inzicht. Een geopend voorhoofdschakra zorgt ervoor dat de beide hersenhelften, ratio en gevoel, harmonieus kunnen samenwerken.

Geschikte oliën zijn:  laurier, mirte, pepermunt, rozemarijn en scharlei.

 

7e Kruinchakra (kroonchakra)

Bevind zich bovenop de schedel.

Het kroonchakra representeert onze bewuste en onbewuste gedachten en structuren, ons geloofssysteem en het kennen van de zuivere intuïtie. Het kan zich over het algemeen pas openen als we enigszins geestelijk volwassen zijn en spiritueel ontwikkeld. Dit chakra staat in verbinding met het kosmische bewustzijn.

Geschikte oliën zijn: lavendel, roos, sandelhout en wierook.

 

Gebruik van etherische olie om de chakra’s in balans te brengen

Veel etherische oliën werken op meerdere chakra’s. Zo werkt roos bijvoorbeeld op het hart-, sacraal, en kruinchakra. Sandelhout op het sacraal- en kruinchakra.

Een chakra olie is heel eenvoudig zelf te maken door 1-5 druppel van een etherische olie toe te voegen aan een eetlepel koudgeperste basisolie, bijv. kokos, amandel- of jojoba-olie. Hiermee kan de betroffen chakra gemasseerd worden om deze weer in balans te brengen.

Het kan ook ondersteunend werken bij meditatie voor een bepaalde chakra. Hiervoor kan je de betreffende etherische olie ook verdampen in een aroma diffuser of op een geursteen. Hierover meer in een volgend blog.

 

Wil jij graag advies? Je bent bij mij op het juiste adres. Als aromtherepeute kan ik je adviseren wat jij nodig hebt en wat voor jou het beste werkt. Ieder mens is uniek. Ik adviseer je graag over welke olie jou het beste kan ondersteunen. Ik heb de kennis en maak gebruik van 100% natuurlijke ethersiche olieën.  Zonder toevoegingen. Gewoon puur natuur, zoals de natuur het bedoeld heeft.

 

Lieve groetjes Natasja

 

 

 

 

 

 

 

Etherische olie en chakra's / Praktijk Lotus healing