Lotus

 

Door haar betoverende schoonheid spreekt de Lotusbloem tot ieders verbeelding. Deze bloem is niet alleen mooi om te zien, ze heeft ook een prachtige spirituele betekenis.

 

De Lotusbloem staat symbool voor innerlijke groei, zuiverheid, puurheid en eeuwige vernieuwing.

 

De bloem sluit zich 's avonds en bloeit 's morgens weer op, zoals de zon iedere avond ondergaat en iedere ochtend weer opkomt.

 

De lotusbloem is een waterplant en wortelt in een moerasachtige bodem. Heel speciaal aan de Lotusbloem is dat zij eigenlijk in de modder groeit terwijl er nooit een spoortje modder op de bloem zelf of aan de bladeren te bespeuren is. Men noemt dit het "Lotuseffect". 

 

Meditatie kan vergeleken worden met groeien van de lotusbloem uit de modder naar het licht. De lotus is een bloem die onder water, in het donker, in de modder, wortel schiet en opgroeit naar de oppervlakte toe. Als ze boven water uitkomt, ontvouwt ze zich in het licht van de zon. De modder is symbolisch voor de moeilijkheden die men op aarde tegenkomt, het donkere water staat voor de pijnlijke emoties die daardoor worden teweeggebracht. Het openvouwen van de lotus boven het water, onder invloed van de zon, staat voor de bevrijding van alle zorg en voor het vinden van het geluk, de liefde en het licht.

 

Zoals een Lotusbloem vanuit de dikke modder onder water krachtig naar het licht toe groeit, zo kan een persoon een veel wijzer, spiritueler en inzichterlijker mens worden. De reis naar bewustwording en verlichting.......

 

Weetje:

Boeddha is geboren uit een Lotusbloem. Vandaar dat Boeddha meestal op een Lotustroon wordt afgebeeld.